Akbaş Göleti

Akbaş Göleti, Serik’te gezilecek yerlerden biridir. Belek, Aspendos ve Aspendos Köprüsü gibi önemli tarihi ve turistik yerlerin yanında bu gölet de Serik’te görülmesi gereken yerlerden biridir.

Etler köyünden gelen su kaynakları önüne yapay set kurulumu ile oluşmuş yapay bir gölettir. Gölette depolanacak su ile, Serik ilçesindeki Akbaş ve Karataş köylerindeki tarım arazilerinin kapalı sistem aracılığı ile düzenli olarak sulanması amaçlanmıştır.

Antalya’nın Serik ilçesi sınırlarında bulunan gölet, insanlar için sakinleştirici ve huzur verici bir ortam, hayvanlar için doğal yaşam alanı ve yerliler için tarım faaliyetlerini zenginleştirebildiği bir geçim kaynağıdır.

Akbaş göleti sulak alanı
Akbaş göleti sulak alanı

Akbaş gölü alanı ve çevresi, zengin flora ve faunası ile ziyaretçileri büyüler. Akbaş gölü, çevre ile bütünleşen, el değmemiş manzarası ve temiz havası ile muhteşem bir ekosisteme sahiptir. Günün erken ve geç saatlerinde etrafındaki dağların yansıması farklı panaromik güzellikler sunar.

Akbaş Göl Sahası

Akbaş göleti, taşlık araziler düzleştirilerek açılmıştır. Göl yapılırken, erozyona sebep olacağı düşüncesiyle etrafındaki ağaçlara dokunulmamıştır. Sulamayı desteklemek için yapılan gölün çevresinde ormanlık araziler tarıma elverişli araziler haline getirilmiş.

Akbaş göletinin kuş bakışı görünümü
Göletin kuzey kısmındaki yamaçlardan kuş bakışı görünümü

Her ne kadar burada yaşayanlara gelir kaynağı sağlamak açısından iyi olsa da, buradaki doğal hayata zarar verme olasılığını da gözden kaçırmamak gerekir.

Akbaş Göleti Nerede?

Akbaş göleti, Antalya’ya 60 kilometre; Serik ilçesine 22 kilometre uzaklıktadır. Yüz ölçümü bakımından en geniş köylerinden biri olan Akbaş Köyü sınırlarında bulunan göl Akbaş göleti olağanüstü doğa manzaralarına sahiptir. Konum için tıklayın.

Akbaş Göleti etrafı dağlarla çevrilidir
Göletin etrafındaki, 2000 metreye kadar yükselen dağlar, yaylalara ev sahipliği yapıyor

Akbaş göletinin bulunduğu Akbaş köyünün güneyinde; Karataş Köyü, Sarıabalı Köyü, Deniztepesi Köyü, kuzeyinde; Evler Köyü, Yeşil Vadi Köyü, batısında; Gökçepınar Köyü doğusunda ise Manavgat’a bağlı Karabük köyü bulunmaktadır.

Göletin Çevresindeki Canlılar İçin Önemi

Gölet sahası, sığ çamur düzlüklere sahiptir. Bu ortam da karasal kıyı kuşları için ideal ortamlardır. Göçleri sırasında binlerce kıyı kuşu buradaki bataklıklarda konaklamaktadır. Gölet sahası bir çok kuş çeşidi için iyi bir yuvalama ve yumurtlama alanıdır. Özellikle kış mevsiminde, yükseklerdeki sulak alanların donması nedeniyle, kuşlar bu gölet sahasını kışlama alanı olarak kullanmaktadır.

Akbaş göletinin çevresindeki manzaralar
Göletinin çevresindeki manzaralar

Akbaş Göleti’nin kaynağı

Her tarafı dağlarla çevrili Gölü Kocadere (Etler çayı) besler. Ovacık Dağından çıkan Etler çayı Akbaş köyüne kadar gelir ve göle dökülür. Akbaş göleti, bölgede yazları deredeki suyun azalması ve yüksek buharlaşma nedeniyle yaz mevsimlerinde yeterli düzeyde beslenemez; göl alanının suyu çekilir ve küçülür.

akbaş göletinin kaynağı Koca dere
Göletin kaynağını oluşturan Kocadere

Akbaş Göletinde Flora ve Fauna

Gölet bölgesi, çok fazla doğa canlılarına ev sahipliği yapar. Gölün büyümesiyle birlikte etrafındaki yaban hayatı, kuşlar, sürüngenler de yerleşmeye başlamıştır.

Akbaş göletinin çevresindeki manzaralar
Suların yükselmesiyle gölün içerisinde kalan evler

Gölet sahası, Biyolojik çeşitliliği ile Akdeniz ikliminin bitki toplulukğunu oluşturan orman ve maki bitki örtüsü bakımında oldukça zengin bölgededir. Göl alanı, genç ve yaşlı çınar ağaçlarına ev sahipliği yapıyor.

Akbaş göleti çevresi tam bir doğal yaşam alanı
Göletin çevresi tam bir doğal yaşam alanı

Göl alanındaki sazlıklar ve bataklıklarda, etrafındaki çalılık alanlarda ve ormanda; çakal, tilki, saz kedisi, yaban domuzu, kısır yaban keçisi ve diğer hayvan türlerine rastlanmaktadır.

Göl Sahasında Görülen Kuşlar

Göl alanı, birçok kuş türüne de yaşam alanı oluşturmaktadır. Pek çok tatlı su ve kıyı kuşu açısından büyük önem taşır. Bu nedenle kuş gözlem sahası olmaya adaydır.

Akbaş göleti çevresinde yeşillik alan
Baharda göletin çevresi yeşillik alanlarla çevrili,piknik için uygun alanlar var

Göl sahasında farklı dönemlerde görülmüş kuşlar: Yaz ördeği, Turaç, Saz horozu, Kocagöz, Akça cılıbıt, Mahmuzlu kızkuşu, ve küçük Sumru kuşu, Flamingo, Suna, Fiyu, Elmabaş patka, Dikkuyruk ve Sakar Meke olmak üzere çok pek çok tatlı su ve kıyı kuşu açısından büyük önem taşır.

Akbaş göleti çevresinde yürürken karşılaştığım manzaralar
Gölet çevresinde yürürken karşılaştığım manzaralar

Akbaş Gölet sahası çeşitli türlerden küçük ötücüler için üreme ve konaklama dönemlerinde yaşam ortamı oluşturmaya başlamış ‘Yalıçapkını’ bölgede üreyen Kuşlar arasındadır. ‘Alaca yalıçapkını’ ise çoğunlukla kış aylarında görülür.

Akbaş Göleti ve Çevresindeki Yerleşkeler

Gölün kuzeyinde bulunan Ovacık Dağı, (Keriz Dağı olarak da bilinir) 2004 metre rakımı ile Serik’in en yüksek 2 dağından biridir. Ovacık dağının güney yamaçlarında; (Akbaş göletine bakan tarafı) 1500 metre civarlarında, yayla yerleşkeleri bulunmaktadır. Bu yaylalardan ‘Nanalı’ akbaş köylülerinin yaylasıdır.  Son yıllarda köyden Serik’e yerleşip emekliliğine kadar Serikte yaşayıp, daha sonra Akbaş’a geri dönenlerin yazlığı haline gelmiştir.

Akbaş göleti çevresinde bulunan doğal alanlar
Akbaş göleti çevresinde bulunan doğal alanlar

Gölü’nün kuzey tarafında yukarı Kermen yakınlarında Küçüklü Büyüklü 2 adet şelale ve şelalelerin oluşturduğu dev kazanları bulunmaktadır. Buralar köylünün yaz aylarında piknik yapıp serinlediği yerlerdir. Buradaki, Akbaş (Uçansu) şelalesi ve Gök büvet şelalesi görülmeye değerdir.

Akbaş göletinin kuzeyimde bulunan dağlardan göl üzerinde gün doğumu manzarası
Akbaş göletinin kuzeyimde bulunan dağlardan göl üzerinde gün doğumu manzarası

Bölgenin yapısı kireçli ve karstik olduğu için yer yer değişik şekillere rastlanır. Kimi şelale olarak kimisi de mağara olarak çıkar karşımıza. Çevredeki karstik oluşuma en güzel örnek zeytin taşı mağarasıdır.

Akbaş Göleti’ne Ne Zaman Gitmeli

Gölü ziyaret etmek her mevsim idealdir. Göl manzarasının daha güzel fotoğraf ve videolarını çekmek için günün erken ve geç saatleri (güneşin sert olmadığı), yılın bahar ve sonbahar dönemleri (gölde suyun çok olduğu) zamanlar seçilebilir. Gölet içinde kalan bazı çam ağaçlarının suyla mükemmel uyumu ve dağların suya yansıması görülmeye değer.

Akbaş göleti çevresindeki yol gölün etrafını dolaşıyor
Akbaş göleti çevresindeki yol gölün etrafını dolaşıyor

Akbaş Göleti’ni Nasıl Gezmeli

Akbaş göleti, şehirden kaçmak ve doğada yürüyüş yapmak isteyenler için çok uygun bir ortam. Gölün çevresini ister, araçla dolaşıp uygun bir yerde durup keyfini çıkarın, isterseniz aracınızı bir yere park edip gölün etrafında yürüyüş yapabilirsiniz. Göle akan dereyi mutlaka görün. Gölete, her tür araçla kolaylıkla gidilebilir. Etrafta herhangi bir restoran yoktur. Yanında yiyecek içecek getirmeyi unutmayın.

Akbaş göleti etrafındaki dağlarla birlikte harika bir manzaraya sahip
Akbaş göleti etrafındaki dağlarla birlikte harika bir manzaraya sahip

Gitmişken Buraları da Gör

Akbaş göletine gelmeden önce yol üzerinde Zeytintaşı Mağarası vardır. Ulaşımı ve ziyareti çok kolaydır. Burayı mutlaka gör. Buraya gelmişken gölden 20 dk (araçla ) uzaklıktaki akbaş şelalesi de görülmeye değer. Zeytintaşı Mağarası, Akbaş Göleti ve Akbaş şelalesi için bir gününüzü ayırırsanız çok dolu bir gün geçirebilirsiniz. Akbaş köyünden, Bucak köy üzerinden nehir boyunca, Aspendos Antik şehrinin bulunduğu Belkıs Köyüne de gidilebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here