Isparta Gezi Rehberi; Isparta’da ne yenir ne içilir, Isparta’da gezilecek yerler hakkında detayları veriyor.

Isparta Hakkında

Isparta, Akdeniz Bölgesi’nin kuzeyinde, Göller Bölgesinde yer alır. Kuzey ve kuzeybatıdan Afyon, batıdan ve güneybatıdan Burdur, güneyden Antalya, doğu ve güneydoğudan Konya ile çevrilidir.

Ünlü gezgin İbn Batuta, 1300’lü yıllarda Isparta’yı şöyle anlatmış: “Bakımlı, zengin, çarşıları olan, sayısız ırmak, bağ ve bostanları bulunan nezih bir belde.” Günümüzde de Isparta, bundan çok farklı değildir ve bilinmeye değer çok yönü vardır.

Gül hasat zamanında ziyaretçiler Isparta'ya akın ediyorlar(Isparta gezi rehberi)
Gül hasat zamanında ziyaretçiler Isparta’ya akın ediyorlar (Isparta gezi rehberi)

Her mevsim farklı güzelliklere sahip olan Isparta, tarihi ve doğal güzellikleriyle kendinden bahsettiren güzel şehirlerimizden birisidir. Eşşiz manzaraya sahip Eğirdir Gölü kenarında romantik bir yürüyüş, Kışın Davraz’da kayak; yazın gül ve lavanta bahçelerini ziyaret etmek, sadece Isparta’da yapılabileceklerden ilk akla gelenlerdir.

Isparta, Adada ve Yalvaç gibi tarihte önemli rol oynamış antik şehirleri ile de ünlüdür. Ayrıca, elması, kirazı, üzümü, sazanı, kebabı, şekerlemesi, halısı gibi daha bilmediğiniz bir çok şeyi ile meşhurdur.

Bir zamanlar, Isparta halıcılığının ünü Türkiye’ye ve dünyaya öylesine yayılmıştı ki, Türk sinemasının ilk renkli filmi 1953’te Isparta’da çekilen ‘Halıcı Kız’ filmi olmuştur.

Isparta halılarının ayırt edici renkleri olan: kiremit kırmızısı, lacivert, cam göbeği, yağ yeşili, ‘kirli’ de denilen kırık beyaz, kirli sarı, indigo mavi, yeşil ve bejin hakim olduğu halıları insanda hayranlık uyandıran canlılıkla bir tablo gibi yıllarca halıya işlenmiştir.

Lavanta bahçeleri son zamanlarda Isparta’nın en çok gezilen yeri (Isparta gezi rehberi)

Türkiye’nin çiçek bahçesi olarak da bilinen Isparta, son zamanlarda gül hasadı etkinlikleri ve Kuyucak’taki lavanta bahçeleriyle popüler olsa da daha bir çok yanıyla bilinmesi ve görülmesi gereken yerlere sahiptir. Daha bir çok detayı hazırladığım “Isparta Gezi Rehberinde” aşağıda sizlerle paylaşıyorum:

Isparta’da Gezilecek Yerler

1.Yazılı Kanyon Tabiat Parkı

Yazılı Kanyon(Isparta gezi rehberi)
Yazılı Kanyon(Isparta gezi rehberi)

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, Isparta’nın Sütçüler ilçesinde Çandır köyü yakınında yer almaktadır. Doğanın kalbinde yazılı deresinin yanında, bir kayaya oyulmuş uzun bir şiirin hemen yanı başında, Tarih ve doğanın bir arada olduğu yerlerden biridir. Yazılı kanyon tabiat parkı Isparta’da doğa yürüyüşçülerinin ve piknikçilerin sık uğradığı ülkemizin cennet köşelerinden biridir. Konum için tıklayın

2.Aziz Paulus Yolu (doğa yürüyüşü sevenlere)

Aziz Pavlus yolu: Adada çevresindeki antik roma yolu (Isparta gezi rehberi)
Aziz Paulus yolu: Adada çevresindeki antik roma yolu (Isparta gezi rehberi)

Aziz Paulus (Paul,Pavlos,Paulos) yolu Türkiye’nin ikinci uzun yürüyüş rotasıdır ve önemli bir kısmı Isparta sınırları içerisindedir. Aziz Paul’un Hıristiyanlığı yaymak için, Antalya’da yer alan Perge antik kentinden başlayıp, Isparta-Yalvaç’daki Pisidia Antiocheia’da sona eren 500 km’lik bir yoldur.  Bu rota Isparta Sütçüler’deki Yazılı Kanyon ve Adada antik şehri‘ni de içine almaktadır. Trekking sevenler için önemlidir.

3.Adada Antik Şehri

Adada Antik Kenti (Isparta gezi rehberi)

Adada antik kenti günümüzde Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Sağrak köyü yakınında yer almaktadır. Şehrin kalıntıları çam ve ardıç ağaçları arasında yarısı düzlük, yarısı yamaç bir arazide yer almaktadır. Aziz Paulos yolu yürüyüş rotası üzerinde bulunan önemli bir antik şehirdir. Buradaki taş döşeli antik roma yolu da St. Paul’un geçmiş olabileceği düşünülen antik yoldur. Isparta’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Konum için tıklayın.

4.Davraz Kayak Merkezi

Isparta gezi rehberi (davraz kayak merkezi)

Davraz Karlıyayla Kayak merkezi, Isparta’da kış aylarında gezilecek yerlerin en başında gelir. 2635 metre yüksekliğindeki Davraz doruğuna kar düşer düşmez ziyaretçiler Davraz’a akın etmektedir. Aralık ve Mart ayları arası kar kalınlı el verdiği sürece kayak merkezi kayakçıların, piknikçilerin ve öğrencilerin uğrak yeridir. Konum için tıklayın

5.Lavanta Bahçeleri

Isparta gezi rehberi (kuyucak köyü lavanta bahçeleri)

Her sene, Isparta’nın Keçiborlu ilçesindeki Kuyucak köyü Temmuz – ağustosta hatta eylül ortasına kadar mor renge bürünür ve buradaki lavanta bahçeleri turist akınına uğrar. Fotoğraf çekinmek için herkesin sıraya girdiği bu bahçelerin olduğu Kuyucak köyünde köylü kadınların sattıkları lavantalı ürünlerden (lavanta sabunu, lavanta kolonyası, lavanta balı, lavanta çayı…) alabilirsiniz.

6.Eğirdir Gölü ve Yeşilada

Isparta gezi rehberi (Eğirdir seyir terası)

Ülkemizin en büyük 4. gölü olan Yedi Renkli “Eğirdir Gölü”nün içinde bulunan Yeşilada eskilerin tabiri ile Nis Adası görülmeye değer bir cennettir. Sultan ve Karakuş Dağları’nın arasında harika bir manzaraya sahiptir.

Eğirdir Gölü etrafındaki güzel manzaralar (Isparta gezi rehberi)

Göl kenarındaki restoranlarda farklı tatları denemelisiniz. (kerevit, göl sazanı ve levreği) Romantik bir atmosfer sunan göl kenarında yürüyüş yapmayı unutmayın. Konum için tıklayın.

7.Isparta Merkez

Isparta’nın ilçeleri, merkezinden daha çok görülmesi gererken yerler içermektedir. Isparta merkezde de görülebilecek yerler vardır; fakat gezmek için 2 saat ayırmanız yeterli olacaktır. Merkezde Isparta Kebabı yiyip gül ve lavanta ürünleri alışverişi yapabilirsiniz.

Isparta şehrine yukarıdan bakan bir açı

Isparta Merkezde Gezilecek Yerler:

Eski Üzüm Pazarı: Mimar Sinan camisine gelir sağlamak amacı ile inşa edilmiştir. Kapalı çarşı ile cami arasına yapılmış dükkanlar sırasıdır. Eskiden üzüm pazarı olsa da şimdilerde hediyelik eşyalar satılıyor. Halkın ve turistlerin eksik olmadığı yoğun yerler arasındadır.

Dalboyunoğlu Hamamı:1689’da inşa edilmiş. Kadınlar ve erkekler hamamı olarak iki tane yapılmıştır. Zamanının en büyük hamamıdır.

Kutlubey Ulu Cami: Şehir merkezinde bulunan en eski camidir. Cami ilk olarak 1429’da yapılmış. Yıkılan cami tekrar sultan ll. Aldülhamit’in tahta çıkması anısına 1904 te yapılmıştır.

Mimar Sinan (Firdevs Paşa) Cami: 1561’de Isparta valisi Firdevs paşa tarafından yaptırılmış camiye Mimar Sinan camisi de deniyor. Isparta’nın eski camilerinden biridir. 

Firdevs Bey Bedesteni: Vali Firdevs Paşa tarafından yaptırılmış bina hala kullanılmaktadır. İçerisinde yöreye özgü ürünlerin satıldığı dükkanlar yer almaktadır.

Turşu Market: Isparta merkeze gelip de turşu suyu içmeden dönmeyin. Isparta Valiliği’nin karşısında bulunan sokağın köşesindeki Turşu Marketten içebilirsiniz.

Isparta Müzesi, Etnografya Halı ve Kilim Müzesi: Çarşının göbeğinde bulunan devasa gül heykellerinin olduğu yerde girişi vardır.  Bir halı memleketi olan Isparta’nın müzesinde Isparta ve Anadolu’da kullanılmış 3500 adet halı sergileniyor. Şehrin kültürel kimliğini tanımak açısından güzel bir ziyaret olacaktır.

Aya Baniya (Aya Payana) Kilisesi: 1750 yıllarından kalma kilise yıkık bir halde olsa da Ispartanın merkezinde görülmeye değer tarihi yerler arasındadır.Kilise 3 nefe sahip büyük bir binadır.

8.Kovada Gölü

Kovada gölü (Isparta gezi rehberi)

Göller yöresi olan Isparta’nın görülmeye değer diğer bir gölüdür. Eğirdir Gölü’yle bir bütünken zamanla ondan kopup ayrı bir göl haline gelmiştir. Bulutların yansımasını izleyebileceğiniz ve romantik anlar yaşayabileceğiz harika bir atmosfere sahip. Göl çevresinde, piknik, yürüyüş gibi aktiviteler yapmak mümkün. Kovada gölü giriş ücreti: Araçla:15TL, Tek kişi 5TL. Konum için tıklayın.

9.Süleyman Demirel Müzesi

Isparta için çok önemli bir yere sahip ve ismi Isparta ile özdeşleşmiş olan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in İslam Köydeki doğduğu köy evi, Demirel Vakfı tarafından bir müzeye çevrilmiş. Bu eski evin etrafı düzenlenmiş ve  içerisi Demirel’in hayatından fotoğraflar ve kişisel eşyalarının sergilendiği müze olarak kullanılmaktadır. Müze, Demireli’in örnek alınacak başarı dolu hayat hikayesi ve azmini anlatıyor. Müzenin 1 km yakınında Çalçatepe’de anıt mezarı yer alıyor. Giriş ücretsiz. Konum için tıklayın.

10.Yalvaç ve Pisidia Antiokheia Antik Şehri

Yalvaçta bulunan antik şehrin yıkıntıları

Isparta’nın görülmesi gereken ve sokaklarında kaybolunması gereken şirin bir ilçesi olan Yalvaç’a mutlaka uğramalısınız. Serin bir havası olan Yalvaç, yazın çok daha güzel. Yalvaç’ın meydanında bulunan asırlık çınar ağacının altında mutlaka çay içip o güzel atmosferi görmelisiniz.

Ayrıca, M.Ö. 275 yılında Helenistik dönemde kurulan Pisidia Antiokheia antik şehrine uğrayın. Hristiyanlık tarihi için ayrı bir öneme sahip bu şehir Aziz Paulus tarafından (M.S. 46 ve 62) üç kez ziyaret edilmiş ve Hristiyanlığın temelleri burada atılmış. Antik şehrin kalıntılarının bulunduğu Yalvaç Müzesini de es geçmeyin. Yalvaç’ta kesmik baklavası” yemelisiniz. Burada Tek yapan Gündoğan İkbal Pastanesidir. Konum için tıklayın.

11.Gölcük Tabiat Parkı

Gölcük tabiat parkı

Gölcük Tabiat Parkı, eski bir krater gölünün etrafında güneşi batırmak ve uzun yürüyüş yapmak için harika bir yerdir. Haftasonları yerlilerin pikniğe gelip hoş vakit geçirdiği yerlerden biridir. Konum için tıklayın.

12.Uluborlu

Uluborlu’da gezen yılkı atları

Uluborlu‘nun havası harikadır. Kuyruğusulu denilen saç böreği nefis olur. Nisan ayında, Uluborlu kiraz bahçelerin çiçeği ile süslenir. Japon büyük elçisi bu bahçeleri görmeye gelmiş. Ayrıca Uluborlu kalesi, Aslanlı çeşme, Cirinbolu su kemeri, Salih Efendi camisi, Kapı Dağında bulunan peynir obruğu, yılkı atları, Uluborlu barajı, Alaaddin Cami ve Müzesi görülmeye değerdir. Uluborlu’daki müzede eski Türkçe el yazması ‘Nutuk’un bir nüshası bulunuyor. Uluborlu Selçuklular’a başkentlik yapmış bir şehir. Agustus için yapılan kalesi, Roma kemerleri, köprüleri, Osmanlı camileri ile tarihi bir yerdir. Kiraz çiçeği döneminde ve kiraz festivallerini kaçırmayın.

13.Karacaören Barajı

Karacaören barajı

Isparta’nın Antalya sınırında yer alır. Torosların arasında oluşmuş ve etrafına hayat ve güzellik veren kocaman bir göldür. Etrafında çok sayıda yürüyüş rotası vardır. Panoromik noktalara sahip olan göl, çevresindeki Toros Dağları’nın manzarasıyla görenleri büyüler. Karacaören Barajı Hes 2 ile Hes 1 arasında tekne turları yapılıyor. Çam ve Sığla ormanları arasında ve Karacaören Barajı kenarında bulunan Saklıgöl Evleri ile botanik bahçe evleri görülmeye değer. Konum için tıklayın.

14.Kızıldağ Milli Parkı

Dedegöl Dağı’nın bulunduğu Kızıldağ milli parkında tırmanışlar da yapılıyor

Şarkikaraağaç ilçesinde bulunan Kızıldağ Milli Parkı Türkiye’de mavi yapraklı Sedir ağaçlarının görülebileceği tek yerdir. Milli park, tıbbi ve aromatik bitki oranının yüzde 80’in üzerinde olduğu, doğal örtünün yüzde 15’ini endemik bitkilerin oluşturduğu bir cennet. Milli park içindeki Dedegöl Dağı ise Orta Toroslar’ın en yüksek tepesi ve neredeyse tüm yıl boyunca kar var.

Milli Park, yüksek oksijen oranından dolayı özellikle astım ve KOAH hastalarının tercih ettiği bir yer. Çadırda veya bungalov evlerde kalma imkanı ve kamp alanlarına sahip, muhteşem güzellikte bir yerdir. SDÜ tarafından 1 yıl süren bir araştırma sonucu buradaki oksijeninin akciğer hastalarına olumlu faydalarının olduğu kanıtlanmış. Milli parkı sonbaharda gezmek bir başka güzeldir. Kızıldağ milli parkı girişi: Araçla:15TL, Tek kişi 5TL. Konum için tıklayın.

Isparta’da Ne Yenir, Ne İçilir. Isparta’nın Neyi Meşhur

Isparta Kebabı (Fırın & Tandır)

Isparta Kebabı, Isparta’ya gelince tatmanız gereken yemeklerin başında gelir. Kebabın yanında kıymalı pide, şekerli pide, ve daha sonra kaymaklı helva, kaymaklı kadayıf yemeyi unutmayın. Son olarak da üzüm hoşafı için. Bunları yiyebileceğiniz en meşhur üç tane restaurant var: Tarihi kebabçı ferah (Isparta’nın en ünlüsü). Kebabçı Kadir ve Hacıbenlioğlu.

Eğirdir’in Sazan Dolması

Sazan balığı tamamen temizlenip derisi soyulduktan sonra, salça, yağ ve baharatlardan oluşturulan sos balığın içine ve dışına iyice yedirilir. Diğer yandan bulgur veya pirinç, çam fıstığı ve kuşüzümü katılarak kavrulur. Hazırlanan bu karışım balığın içine iyice doldurulur; balık iğne iplik yardımı ile dikilir ve fırında 2 saat pişirilir.

Isparta gezi rehberi, sazan dolma

Nokul (Tahinli Çörek)

“Nokul” adındaki çörek ülkemizin bir çok ili tarafından sahiplenilmiş. Isparta dışında Bafra ve Sinop da nokulu ile ünlüdür. Bayramlarda ve arife günleri yapılan tahinli bir çörektir. İçine ceviz ve kuru üzüm de katılır. Isparta’daki pastanelerde kolayca bulabilirsiniz.

Kabune Pilavı (Isparta Düğün Pilavı)

Isparta Gezi Rehberi, Kabune pilavı

Isparta’ya özgü düğün yemeklerinden biridir. Haşlanmış dana eti, küçük küçük parçalara ayrılarak, et suyu ile yapılmış tereyağlı nohutlu pilavın üzerine serpiştirilerek hazırlanır.

Isparta’ya özgü diğer yemekler ve tatlar:

  • Kışın giderseniz salep ve boza (Günnaz salepte içebilirsiniz)
  • Kesmik Baklavası deneyin
  • Gelendost elma bahçelerine dalıp Isparta elması deneyin (Eylül ayının ortalarında başlayan Ekim ayının sonuna kadar süren hasata denk gelmeye çalışın)
  • Uluborlu Kirazı mutlaka yenmeli.
  • Kuyruğusulu denilen saç böreği lezzetlidir.
  • Banak yemeği: Kemik suyu, et ve pideden yapılan lezzetli bir yemek.  
  • Senirkent üzümleri: Senirkent ilçesi Uluğbey kasabasında 120 yılı aşkın süredir bağcılık yapılmaktadır. Bu bağlarda bulunan üzümler arasında yöreye özgü Uluğbey Karası çok önemlidir.
  • Tahinli Pide
  • Samsa tatlısı: Senirkent’e özgü bir tatlı.
  • Gatmer ,Şarkikaraağaç’da meşhur
  • Keşkek, Yalvaç’ta meşhur

2 YORUMLAR

  1. ISPARTA’DA EĞRİDİR GÖLÜNE GİTMİŞTİM ÇOK GEZME İMKANIM OLMADI AMA BİRGÜN DETAYLICA GEZMEK İÇİN GENİŞ BİR ZAMAN AYIRMAYI DÜŞÜNDÜĞÜM İLLER ARASINDA YER ALIYOR. DETAYLI VE GÜZEL BİR ANLATIM OLMUŞ TEŞEKKÜRLER.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here