Kum Heykeller Müzesi, Antalya’nın Lara sahilinde her gün birçok kişi tarafından ziyaret ediliyor. Dünyanın birçok ülkesinden katılan profesyonel kum heykel sanatçılarının yaklaşık 3 haftada ortaya çıkardığı muhteşem eserler ziyaretçileri hayrette bırakıyor. Lara’da bulunan müze Aşağı Düden (Karpuzkaldıran) şelalesine 5 dk uzaklıkta yer almaktadır.

10 bin metrekare alanda, yaklaşık 10 bin ton nehir kumu kullanılarak, yapılan kum heykelleri Sanatın en doğal, en muhteşem ve en eğlenceli halini yansıtan bu eşsiz etkinlik her yıl farklı bir temada düzenlenmektedir. 2006’dan beri devam eden kum heykel müzesi her sene başka bir temayla yenilenerek Antalya’da geleneksel hale gelmiştir.

Heykeller, sanatçılar tarafından 3 hafta gibi bir sürede yapılıyor ve genellikle Mayıs ayı olmak üzere önceden belirlenen bir tarihte ziyarete açılıyor. Bu sene Kum Heykel Festivali‘ne 12 ülkeden 26 kum heykeltıraşı katıldı.
Müze hakkında
10 bin metrekare alanda, yaklaşık 10 bin ton nehir kumu kullanılarak, yaklaşık 3 hafta gibi kısa bir sürede buradaki heykeller yapılmış. Müze alanında, merak eden ziyaretçiler için heykellerin yapım aşamaları sinevizyonda gösteriliyor. İzleyip bilgi edinebilirsiniz.

Led aydınlatmalar sayesinde yazın sıcak olan Antalya’da burası akşamları da ziyaret edilebiliyor. Ziyaretçiler, heykeller arasında gezinirken temaya uygun masalsı bir hava yaratan müzik dinletisi de eşlik ediyor. Müzenin zemini kumla kaplı olduğu için ziyaretçilerin ayakkabılarının toz olmaması için girişte ayakkabı kılıfı veriliyor.

Kum heykel sanatı
Kum heykel sanatı son yıllarda dünyada gittikçe yaygınlaşan bir sanat türüdür. Sadece su ve kum kullanılarak yapılan kum sanatı alternatif sanatlar alanına girmektedir. Genelde tek kişi yapılan sanat heykellerin büyüklüğüne göre 2-3 kişiden oluşan heykeltıraş grubuyla yapılabilir. Sadece su ve kum ile icra edilen kum heykeli sanatı hiçbir şeyin kalıcı olmadığı ve bir gün her şeyin yok olacağı felsefesini taşımaktadır.

Dere ve nehir yataklarında toplanan kumlarla yapılan heykeller yağmura karşı dayanıklıdır; heykellerin sert kalarak uzun süre sergilenmesini sağlar. Heykeller yapıldıktan sonra eserlerin hava şartlarından olabildiğince az zarar görmesi amacıyla kum tanelerinin bir arada tutan bir solüsyon ile kaplanıyor. Bir önceki seneden kalma yani üzerinden bir kış geçmiş olmasına rağmen heykeller hala müzede sergilenmektedir.

Müzedeki heykeller ve hikayeleri
Müzede yer alan heykeller mitolojik hikayeler ve önemli mekanları konu almış. Bunlardan bazıları şunlardır:
İskoç efsanesi Finfolk
Orkney folklorunda Finfolk okyanus evlerinin derinliklerinden düzenli olarak Ork Adaları’na karanlık, gizemli büyü yapma gücü olan şekli değiştirebilen ırktır. Kuzey İskoçya Efsaneleri’ne göre, insan tutsaklarını ararken,bekleyecek,yüzecek ve hatta kıyıya çalınan bir botu çekmek için bile kürek çekecektir.

Poseidon Efsanesi
Yunan mitolojisinde, Zeus’un kardeşi olan Poseidon denizlerin hakimidir. Kronos ile Rhea’nın oğludur. Elindeki Kyklopların ona verdiği üç dişli yabayla denizleri altüst eder.

Atlantis
Cebelitarık Boğazı’nın batısında yer alan Atlantik Okyanusu’nda efsanevi bir adadır.

Griffon
Aslan vücutlu, kartal kanatlı ve kafalı mitolojik bir yaratıktır. Güçlü olan ayaklarıyla at ve fil gibi ağır hayvanları kolaylıkla taşıyabilir.

Thor
İskandinav mitolojisinin en güçlü tanrılarından biridir. Baş tanrı Odin’le yeryüzü tanrıçası Fjorgyn’ın oğludur. Kızıl saç ve sakallı olarak tasvir edilen Thor; yıldırım, yağmur ve tarım tanrısı olarak bilinir.

Şiva ve ganeşa
Hinduizm öğretisinin önemli figürlerinden biridir. Hint inanışında bereket, zenginlik ve şans getirdiğine inanılan Ganeşa’nin babasıdır. Rivayet odur ki Şiva dans etmektedir ve iki ayağı aynı anda yere değdiğinde evren var olmayacaktır. Bu yüzden bütün tasvirlerde şivanın bir ayağı hep hava durur.

Lamassu
Lamassu, Asur koruyucu tanrısıdır. Asur mitolojisinde yer alır yarı insan yarı hayvan olarak tasvir edilir. İnsan kafalı, boğa ya da aslan gövdeli ve kuş kanatlarına sahiptir.

Kolezyum
İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan gladyatör dövüşlerinin yapıldığı antik Roma yapıtı.

Adem ve Havva

Kurtarıcı İsa
Brezilya’da Rio de Janeiro şehrindeki Corcovado Dağı üzerinde yer alan Kurtarıcı İsa Heykeli,

Petra

Odin

Hipokampüs
Roma mitolojisinden bir yaratık. Kafası ve vücudunun üst tarafı at, arka kısmı ve kuyruğu yunus şeklindedir.

Halikarnas Mozalesi
Bodrum’da yer alan Halikarnas mozalesi kral Mousolos için karısı ve kız kardeşi tarafından yaptırılmış.

Nuhun Gemisi

Denizkızı

Chichen Itza Piramidi
Meksika’da bir Maya kentine aittir.

Kum heykeller müzesi nerede?
Kum heykel müzesi antalyada Lara plajındadır. Kundu oteller bölgesine çok yakın bir yerdedir. Araç ile Antalya Havaalanına 10 dk, Şehir merkezine 20 dk uzaklıktadır.
Kum heykel müzesi hangi günler ve saatler açık?
Yılın 12 ayı ziyarete açık, 1 Mayıs-1 Kasım arasında her gün 09.30-23.00 1 Kasım-1 Mayıs arasında ise 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Antalya Kum heykeller müzesi giriş ücreti ne kadar?
Müze girişindeki gişeden biletleri temin edebilirsiniz. Dilerseniz internetten biletantalya sitesinden de alabilirsiniz. Bu siteden alırsanız bilet 15TL. Gişeden alırsanız. Yetişkin:20 TL, çocuk:10