İçerik
Pamukkale Travertenleri, ülkemizdeki ‘UNESCO Dünya Mirası Listesinde’ bulunan sayılı yerlerden bir tanesidir. Türkiye’nin merak edilen ve en çok ziyaret edilen eşşiz güzellikteki yerlerinin başında gelmektedir.

Travertenler, pamuksu beyaz renginden dolayı pamuğa benzetilirken; büyük bir yamaçta yer almasından dolayı da kaleye benzetilmiştir. Bu yüzden, Pamukkale olarak insanların dilinde yer etmiştir. Denizli denince akla gelen en önemli yer olan bu doğal güzellik adını Pamukkale Üniversitesi ve Pamukkale Turizm gibi büyük kuruluş ve şirketlere de ismini vermektedir.

‘Pamukkale Gezi Rehberi’nde: Pamukkale travertenleri nerededir? Pamukkale Nasıl gezilir? Pamukkale’nin girişi kaç liradır? Pamukkale nasıl gezilir? Antik havuzda yüzmek kaç liradır? Pamukkale’de neler yapılır? Travertenler nasıl oluşmuştur? Kısacası, Pamukkale hakkında bilmeniz gereken ve merak edilen her şeyden bahsedeceğim.
Pamukkale Travertenleri nerededir?

Pamukkale Travertenleri, Denizli il merkezinin 20 km kuzeybatısında, Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde yer almaktadır. Pamukkale adı verilen beyaz travertenler yaklaşık 1.8 km2 ’lik bir alanı kaplamaktadır. Ege’ye dökülen Büyük Menderes nehrine katılan Çürüksu Çayının geçtiği Çürüksu Ovasından 150 m, denizden ise 360 m yüksekliktedir. Konum için tıklayın.
Pamukkale giriş ücreti ve giriş saatleri 2022
Pamukkale her gün 06:30 – 20:00 saatleri arası açık. Pamukkale Giriş Ücreti: 150 TL. Müze kart geçerlidir. (0-8 arası ücretsiz) Tlf:444 6 893. Pamukkale’de Otopark ücretleri: Otomobil:10 TL, Minibüs: 35 TL Otobüs: 60 TL
Pamukkale Antik Havuz / Termal Havuz Giriş Ücreti 2022

- Termal Havuz (Antik Havuz) giriş fiyatı: 130 TL
- 7-18 yaş TC vatandaşı 50 TL.
- Müze kartı olanlara 50 TL.
- 7-12 yaş yabancı çocuklar 50 TL.
- Emanetler için kasa kiralama: 5TL
Pamukkale’de ziyaretçiler ve gruplar için golf arabası, scooter, dolmuş kiralama


- Dolmuş: (Kişi başı)
- Güney kapıdan havuza 6TL
- Güney kapı -Tiyatro -Güney kapı 24 TL.
- Antik havuz – Tiyatro 10 TL.
- Güney kapıdan – Nekropol – Tiyatro ve (geri) Güney kapıya 36 TL
- Güney kapı – kilise – Nekropol – Güney kapı 44 TL
- Golf arabası:
- 1 saatlik tur 290 TL 7 kişi binebiliyor. Tüm bölgeyi gezdiriyor.
- Scooter:
- 2 saatlik tur 200 TL 3 kişi binebiliyor.
Pamukkale’nin Ziyaretçi Giriş Kapıları
Pamukkaleye 3 ana kapıdan giriş yapılıyor:
1.Güney Kapı
En çok Ziyaretçinin girdiği ve otoparkların bulunduğu kapıdır. Özellikle yerli ve yabancı tur gruplarının kullandığı kapıdır. Bu giriş, travertenlere ve antik havuza en yakın olandır. Zamanı kısıtlı olan gruplar bu kapıdan başlayarak önemleri yerleri (Travertenler, Antik havuz, Antik tiyatro) bir an önce görüp gitmek isterler.

2.Kuzey Kapı
Kuzey kapı, otellerin bulunduğu ‘Karahayıt’ tarafından girişlerin olduğu ve Hierapolis antik şehrinin mezarlığının olduğu kapıdır. Arkeolojik gezi yapmak isteyen grupların başladığı ya da bitirdiği kapıdır.

3.Traverten Kapı
Pamukkale travertenleri’nin aşağısında bulunan yapay göletin yanındaki kapıdır. Buradaki gişeden geçtikten sonra ayakkabıları çıkarıp, yukarıya kadar travertenlerin arasında daha detaylı yürümek isteyenlerin kullandığı kapıdır.

Pamukkale’de Gezilecek Yerler
Pamukkale’nin bu eşsiz traverten alanları, Türkiye’de Kapadokya ve İstanbul’dan sonra en çok ziyaret edilen yerdir. sıcak su kaynakları ve antik Hierapolis kenti ile koruma altına alınmış önemli kültür miraslarındandır.
Apollon Tapınağı, anıtsal çeşmeler, kapılar, havari Aziz Filipos’un yeri, Anadolu’nun en iyi korunmuş Nekropolü (Mezarlık) akla ilk gelen gezilecek yerlerdendir.

Buraya gelince gezmeniz gereken yerlerin başında travertenler geliyor. Daha sonra termal, antik havuz ve Hierapolis antik şehri kalıntıları. Kalıntılardan en önemlileri: Tiyatro, sütunlu cadde, Roma hamamında yer alan Müze.
Pamukkale ve Hierapolis Antik şehri Önemli Bir Tekstil Merkezi
Hiearapolis’te antik dönemden bu yana küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır; bu yüzden, bölgede yün sektörü, dokumacılık, lanolin üretimi çok ileriydi. Bölgede, gelir kaynağı yün ve tekstil olan Laodikeia, Hierapolis ve Kolossai gibi çok önemli 3 kent bulunmaktaydı.



Ticaretin yoğun olduğu bu kentlerin başkent Roma ile sıkı ilişkileri vardı, ama bölgeden giden tüm ürünler Laodikeia adı altında adlandırılıyordu.
Travertenlerinin yanında bulunan Hierapolis şehri, antik dönemde tekstil üretiminde bu termal sulardan faydalanmışlar. İki tiyatrolu şehirlerden biri olan Hierapolis Türkiye’deki 4 taneden biri olan kabartmalı cepheli bir roma tiyatrosuna sahiptir.
Kentte yün boyaması yapan Yahudi sakinleri, buldukları bir teknikle ucuz “purpurarius” yani mor rengi üretmişler. Boyacılar, dokumacılar esnaf birliği ile beraber tiyatronun yapımına katkı sağlamışlardır.
Pamukkale Travertenleri
Pamukkale adı verilen beyaz travertenler yaklaşık 1.8 km2 ’lik bir alanı kaplamaktadır. 50 m yüksekliğinde yaklaşık 3 km uzunluğunda ve 250 – 600 m genişliğindeki bu travertenlerin oluşumunu termal sular sağlamıştır. Estetik görünümünden dolayı Pamukkale’yi turist çekim merkezi haline getirmiştir.

Pamukkale Travertenleri Nasıl Oluşmuştur?
Yüzbinlerce yıl boyunca bu suların içindeki erimiş kalkerlerden çökelen kalsiyum bikarbonat, birikimleri bugün gerçek bir doğa harikası sayılan pamuk beyazı traverten sahasının oluşumunu meydana getirmiştir.
Traverten: Fransızca bir kelimedir. Kaynak sularının dibinde biriken, kalkerli, silisli tortu veya pamuk taşına verilen isimdir.
Travertenler: (Ca (HCO3)2= kalsiyum bikarbonat içeren yeraltı sularının yüzeye çıkarak bünyesindeki CO2 ’ in atmosfere karışması ve buharlaşma sonucu CaCO3‘ın çökelmesi ile meydana gelen oluşumlardır.
Buradaki termal kaynaklar, antik devirlerden beri kullanılmaktadır. Termal su kaynaktan çıktıktan sonra, 320 m uzunluğunda bir kanal ile traverten başına gelmekte ve buradan, 60-70 m’lik kısmı çökelmenin olduğu traverten katmanlarına dökülmekte ve ortalama 240-300 m yol kat etmektedir.

Katmanlı havuzcuklarda ve teraslarda, çökelmekte olan kalsiyum karbonat, başlangıçta yumuşak bir jel halindedir. Zamanla sertleşip “traverten” i meydana getirir.
Her şeyden önce, travertenlerin oluşumu için yeraltı sularının yüzeye çıkmadan önce CaCO3 bileşiminde kayaçlar içindeki (kalker=kireçtaşı, mermer) çatlaklardan geçerken bu kayaçların bünyesinden eriyik halde olan ‘kalsiyum bikarbonat’ı alması gerekir.
Bu şekilde yeraltı sulan yüzeye çıktığında, atmosferik koşullarda aniden basıncın ve sıcaklığın düşmesi, suda buharlaşma ve atmosfere CO2 çıkışı sonucu bu defa oluşan yeni bir dengede CaCO3 tekrar çökelir ve traverten depolarını oluşturur.
Pamukkale travertenleri, bembeyaz travertenlerin oluşumu için yeterli saflıkta kireçtaşı ya da mermerlerin bulunduğu traverten sahalarına çok az rastlanmaktadır.
Örneğin, Karahayıt termal fay kaynağı Pamukkale travertenlerine çok yakın olmakla beraber içerdiği bol demir bileşikleri nedeni ile kırmızımsı ve kahverengi traverten depolarının oluşumuna neden olmaktadır.
Pamukkale Nasıl Gezilir?
- Pamukkale, Hierapolis antik şehri ile düşünüldüğünde gezmek için çok büyük bir alanı kapsamaktadır.
- Burada gezmek için, ne kadar bir süre ayırdığınız ve ne zaman geldiğiniz önemlidir. Yazın çok sıcak olacağı için sabah erken saatlerde veya öğleden sonra gün batımına doğru gelirseniz detaylı bir gezi yapabilirsiniz.
- Bu detaylı geziden kastım Güneyden kuzeye ya da kuzeyden güneye, boydan boya gezmek. Zaman problemi varsa ve önemli yerleri görüp gidecekseniz. Güney kapıdan girip, önce travertenleri sonra antik havuzu ve daha sonra da tiyatroyu görüp; oradan başladığınız yere geri gelmektir. Ziyaretlerin %80 i bu hatlar üzerinde gerçekleşmektedir.
Pamukkale Gezisi İçin Tavsiyler
- O pamuk gibi duvarlara yaslanarak ve sarılarak fotoğraf çektirmek yasaktır. Size ayrılan yerler dışında kafanıza göre travertenlerin içine giremezsiniz. Uyarılara dikkat edin!
- Yanınızda şort ve havlu getirin. Antik havuzda yüzmek isteyebilirsiniz.
- Travertenlerin manzarası gün batımında harikadır. Ziyaretinizi bu saatlere denk getirin.
- Tiyatrodan da gün batımı manzarası güzeldir. Tiyatroya oturup ününüzde uzanan manzaranın keyfini çıkarın.
- Gelmişken mutlaka antik havuzda, Kleopatra havuzunda, antik kalıntılar arasında berrak termal suda yüzün.
Travertenlerin Aşağısındaki Yapay Göleti de Görmeyi Unutmayın!
Travertenlerin aşağısında bulunan yapay göl, Pamukkale’yi tamamlayan bir manzaradır. gölün kenarında yürümek çok güzeldir. Buradan, yukarıya doğru baktığınızda bembeyaz travertenlerin manzarası harikadır. Göl kenarındaki kafe ve restoranlarda travertenlerin manzarasına karşı keyif yapabilirsiniz. Dilerseniz gölde deniz bisikletine binebilirsiniz.

Harika bir site yapmışsın tebrik ediyorum.
Ellerine emeğine sağlık.
Teşekkür Ederim. İşinize yaradıysa ne mutlu bana.